Nykyään pienet lainat kannattaa oikeastaan aina hakea suoraan netistä erilaisilta pikalaina- ja kulutusluottoyrityksiltä. Tarkoitan pienillä lainoilla esimerkiksi alle 5000 euron lainoja. Jos kuitenkin olet ostamassa esimerkiksi autoa, kannattaa kysyä liikkeen omaa rahoitusta ensisijaisesti, koska useimmiten se tulee halvemmaksi ja paljon helpommaksi.

luottohairiomerkinta-vaikeuttaa-maksukor

Jos kuitenkin olet hakemassa alle 5000 euron lainaa, lainat kannattaa vertailla ehdottomasti netissä. Yksi hyvä lainavertailusivusto on vertaalaina.fi -sivusto, joka on todella helppo, yksinkertainen ja nopea käyttää.

Vertaalaina.fi -sivustolla on laitettu allekkain eri lainantarjoajien tarjoamat lainat. Valitset vain palkissa minkä kokoista lainaa olet etsimässä, niin sivusto antaa eri lainojen hinnat, korot, kulut ja käsittelymaksut ja sen, paljon laina tulisi minäkin aikana maksamaan. Sivusto laskee myös todellisen vuosikoron lainalle.

Joskus lainojen vertailu on tällaisenkin sivuston kanssa hankalaa. Todellinen vuosikorko saattaa nousta todella korkeasti pienessä lainassa, jossa on esimerkiksi suhteessa korkeat käsittelykulut. Todellisuudessa laina ei voi silti tulla edullisemmaksi kuin joku toinen laina, varsinkin, jos maksat lainan takaisin nopeasti. Todellista vuosikorkoa kannattaa silti vertailussa ensisijaisesti tuijottaa, sillä koskaan et voi olla varma takaisinmaksusuunnitelmastasi. Jotain voi tulla esteeksi ja lainanmaksu venyy ja tällöin on tärkeää, etteivät lainan juoksevat kulut ja korko ole kovin korkeita. Tällöin laina voi tulla todella kalliiksi!

Yksi helppo mutta toisaalta vähän liiankin helppo ja koukuttava tapa ottaa lainaa on tililuotto, jota saa 2000 eurosta ylöspäin. Se on ikään kuin luottokortti, jolta voi siirtää lainaa omalle tilille aina tarpeen mukaan ja vain nostetusta summasta maksetaan kulut. Näin rahaa on käytettävissä aina kun tarvitaan. Toisaalta tällainen tililuotto on melko kallis. Jokaisesta nostosta maksetaan joku tietty prosentti nostopalkkiota sekä tietysti lisäksi korot nostetusta summasta. Jos tällaista tililuottoa käyttää jatkuvasti, voi olla että rahoituksen kulut voivat tulla paljon suuremmiksi kuin esimerkiksi luottokortin.

Jos ostat jotain valmiita tuotteita, kuten sohvaa, sänkyä tai muita huonekaluja, elektroniikkaa tai muuta kulutustavaraa, suosittelen niissäkin käyttämään myyjän omia osamaksupalveluja. Joillakin firmoilla on omiakin luottoja, mutta useimmiten firmat käyttävät luottoyhtiöitä, kuten klarnaa, nordeaa, pohjola rahoitusta tai muuta. Näissäkin luoton hinta kannattaa silti tarkistaa ja vertailla, esimerkiksi Klarnan tilin ja osamaksun kulut nousevat äkkiä yli 20% joten sekin on kyllä aika hintavaa lystiä!